Bonjour le monde
זהו הפוסט הראשון בפרויקט לקרוא את דה מונטיין בתל אביב, את ההכרזה, הנפתלת משהו, על בואו של הפרויקט, אפשר לקרוא כאן.
אז רציתי לפתוח בכמה דברי הסבר על הרלוונטיות של דה מונטיין לימינו, ועל התפיסה שלי את הכתיבה שלו כאבטיפוס לכתיבה בבלוג. רציתי לכתוב על היום שבו קניתי את הספר, ועל הרדיו שדיבר קסאמים ושדרות וגאידמק באותו יום, ועל העצירה לדפדוף ראשון בגינה ציבורית, על הנשימה שנעתקה למראה הכותרת של מסה 15, מי שמתעקש להגן בלי סיבה על מקום, נענש. אולי דווקא על מסה 35, על ליקוי בסדרי המנהל שלנו. רק שאז פתחתי שוב את הספר, קראתי שוב את דברי הפתיחה של דה מונטיין, וגיליתי, כמה צפוי, שאת ההסבר הטוב ביותר הוא כבר כתב פעם, די מזמן.
לו הייתי מפעיל היום פלטפורמה חדשה לכתיבת בלוגים הייתי מחליף את פוסט ה-Hello world בדברים האלה של דה מונטיין, בתרגומה הקולח של אביבה ברק (הומי).
אל הקורא
הקורא, ספר זה נכתב בתום לב. הוא מזהיר אותך למן ההתחלה, שלא הצבתי לי בו כל מטרה, רק לעשות לעצמי ולביתי ביקשתי. לא עמדו מול עיני לא תועלתך ולא תהילתי. אין בכוחי להוציא אל הפועל תוכנית ממין זה. הועדתי אותו להיות ספר ניחומים לבני משפחתי ולידידי: כאשר אובד להם לעד (ודבר זה לא יאחר לבוא), יוכלו לשוב ולמצוא בו אי-אלו סממנים של אופיי ושל מצבי רוחי ולכלכל באמצעותו, בשלמות ובבהירות, את היכרותם עמי. לו את אהדתם של בני האדם ביקשתי לי, כי אז הייתי משתדל לייפות את עצמי וללבוש חזות מלוטשת יותר. רוצה אני כי יראוני כאן כאן באור טבעי, פשוט ויומיומי, בלא כורח ובלא הצטעצעות: כי את עצמי אני מצייר. מגרעותי יתגלו פה בלי כחל וסרק, וכן גם אורחי הטבעי, ככל שהתירה לי יראת הכבוד שאני הוגה לציבור. לו אני יושב בקרב אותן אומות, שנאמר עליהן כי הן חיות עדיין חיים של חירות ענוגה על-פי חוקי הטבע הראשונים, כי אז מבטיחך אני שבחפץ לב הייתי מצייר את כל-כולי, עירום ועריה. הנה כי כן, הקורא, אני הוא החומר שממנו קורץ ספרי; אין זה מן התבונה שתוציא את זמנך הפנוי על עניין קל ערך ונבוב כל כך.
שלום לך אפוא ממונטיין, היום, אחד במרס, אלף חמש מאות ושמונים.
כן, צריך להחליף את ספר בבלוג, לעדכן את התאריך, אבל ספק אם אפשר לכתוב פוסט פתיחה מושלם מזה.
מילת הרגעה לאנשי ההוצאה לאור של שוקן: זוהי הפעם האחרונה שבה בכוונתי לצטט טקסט מלא מתוך הספר, הפוסטים הבאים ידונו במסות של דה מונטיין, אבל יצטטו מהן רק משפטים נבחרים.
ומלבד זאת, יש לעצור את רצח העם בדרפור.
Related posts:
5 באוג', 2007