• שוב זו תקופה מוזרה. ממתינים יותר מעושים. ככה זה. אני קורא עכשיו ספר ראיונות עם במאים עצמאיים אמריקאים ש"עשו את זה" והצליחו לפרוץ לתוך מעגל העשייה של הסרטים העלילתיים. אין ספק שספר דומה על העשייה הישראלית היה משעמם מאוד. "כתבתי את התסריט במרץ, שכנעתי מפיק להגיש איתי את התסריט, הגשתי לקרנות, קיבלתי תשובה שלילית, אחר-כך שיפרתי את התסריט, הגשתי שוב, בסוף קיבלתי כסף, עשיתי סרט". אבל במקרה של התעשייה האמריקאית אין קרנות, יש סיכונים וסיכויים. יש נסיונות נואשים למצוא את המלאך הנכון (שזה בכלל מושג מתעשיית ההון סיכון). המרואיין הראשון בספר "ג'אסטין לין" לא מצא את המלאך שלו. לאורך כמה שנים הוא השיג כעשרה כרטיסי אשראי שונים מכל מיני בנקים וחברות אשראי, ביום שבו הוא החליט לעשות סרט הוא ניצל את המקסימום של כל כרטיס ויצא לצילומים. למזלו, הסרט שלו הצליח מאוד, התקבל לסאנדנס, ובסופו של דבר הצליח להחזיר את החובות ולמקם את עצמו על מפת העשייה האמריקאית. דווקא הייתי רוצה לקרוא ספר על כל אלה שלא הצליחו, אבל באמריקה ספר כזה, כנראה, לא יכול לצאת.
• ראיתי השבוע בהקרנת בכורה את Jaffa הסרט של אייל סיון. הסרט הזה הוליד שערוריה גדולה עוד לפני שצולם פריים אחד ממנו, ואפילו הבלוג הזה הקדיש לו שיר קצר. באופן כללי, הסרט מציג את ההיסטוריה של המותג "ג'אפה" שתחילתו בפרדסים שגודלו בסביבות יפו בידיים ערביות, המשכו בשיתופי פעולה יהודים- ערבים בימי הבריטים ולפי דרישתם וסופו בניכוס (איזו מילה אקדמאית) המותג ג'אפה לציונות לאחר הגירוש של יפו ב-1948. אבל, נדמה לי שהנקודה המעניינת, איתה נשאר הצופה בסופו של הסרט, היא דווקא איזה כעס על ההיפוך הסוציאליסטי. על זה שדווקא הקפיטליסטים מהעלייה הראשונה, אלה שבאו לישראל כמו קולוניאליסטים קלאסים, וכל מה שרצו היה לעשות עסקים ולהרוויח ממה שאפשר, דווקא הם מצאו את הדרך לשתף פעולה עם הפלסטינאים שחיו פה לפניהם, ואילו דווקא הסוציאליסטים שהיו אמורים להיות אמונים על "אחוות העמים", דווקא הם קידשו את העבודה העברית והם אלו שבסופו של דבר גרמו גם לגירוש מירב ערביי יפו, והביאו אותנו לנקודת חוסר התקווה שאנו נמאים בה היום. בגלל שהתפוז תמיד היה סמל ללאומיות פלסטינית ולאחר מכן ישראלית, הוא תמיד צולם על-ידי כל מי שהגיע לישראל עם מצלמה. נקודת החוזק של הסרט היא קטעי הארכיון המדהימים מתחילת המאה. בכל-אופן, זה סרט שעוד ידובר בו הרבה ושווה מאוד לצפות בו.
• ביום שלישי הקרוב 15.12 בשעה 15:30 במסגרת פסטיבל "דוק-אביב גליל" יוקרן "המלך לאטי הראשון" באולם אשכול פייס במעלות. יש לי 20 כרטיסים לחלק ואין לי מושג למי. אם במקרה אתם בצפון, או שיש לכם חברים באזור מעלות, פנו אלי במייל, אשמח לתת כרטיסים למי שמעוניין.
תגובות